Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj nalazi se u Hrvatskom zagorju, 23 km sjeveroistočno od Krapine, 40 km jugozapadno od Varaždina.

Dvorac Trakošćan potječe iz 13. stoljeća, što ga čini i jednim od najstarijih dvoraca – utvrda u ovim krajevima. Trakošćan s pravom nosi naziv ponos Hrvatskog zagorja, zbog svoje davne i slavne prošlosti, ali i zbog ljepote, sačuvanih predmeta i duha vremena. Ovaj dvorac godišnje posjeti oko 40.000 posjetitelja te je jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca.

Dvorac Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća kao dio obrambenog sustava sjeverozapadne Hrvatske i to kao manja utvrda za nadzor i osmatranje puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.
Postoje dvije legende koje govore o imenu “Trakošćan”. Prema prvoj legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike, dok nam druga legenda govori da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Danas je dvorac u vlasništvu Republike Hrvatske i u sklopu njega djeluje muzej.